Pembuka Kata !!“Ketahuilah bahawa kesabaran itu akan mengubur aib-aib, ketabahan itu akan menjadi penutup bagi kekeliruan, dan kedermawanan itu adalah pakaian yang besar yang akan menutup semua kekurangan dan cacat."

Wednesday, January 6, 2016

Mendaki

Mendaki ke atas bukannya mudah
penat lelah tiada siapa yang tahu
cabaran sebagai pemangkin kejayaan
dugaan diuji saat getir
dari bawah kita mendaki
Jatuh bangkit semula
perlahan teruskan mendaki
sehingga ke puncak gading
usaha itu penting
kepercayaan itu harus ditanam sedalamnya
keyakinan harus digali 
di akhir nya berbuah hasil. 


Assalamualaikum. hah asal tetibe tajuk farah mendaki? haha. Mendaki ke puncak. ke menara gading lah konon nya. Untuk berjaya bkn senang. Untk senang juga bukan mudah. baru lepas tngk result semester 4 ni. Alhamdullilah setiap semester menaik. tulah tajuk pun mendaki. mcm tangga result tu. setiap kali nk check rsult mesti nangis dulu. dah tngok pun nngis, sebab x puas hati dgn apa yg dpt. tp tulah sebagai hambaNya, farah percaya Allah itu terbaik dalm perancangan, kita mampu usaha mampu plan je. tp Dia yg menentukan. tengk sana sni kawan yg belajar last minit mampu achieved good pointer, dean list while aku usaha pnya lah dahsyat, belajar awal tp kdg2 x dpt yg aku trget. tp itu x patah kan smgt. malah sbagai catalyst untk aku.

nak berjaya mmg bukan mudah. saat kau dah hmpir smpai ke puncak pun jika kau terjatuh untk bangkit tu pun bkn mudah. tapi sbgai hambaNya aku percaya sngt kat Allah. Rezeki masing2 kan. kita x tahu. if we can't get good pointer , prcaya yg mgkin rezeki kita tertulis kat tmpt lain. cuma jgn pernah kalah dgn usaha. usaha selagi mampu. daki ke atas. daki daki. shingga ke puncak. bila dah spai puncak tu nnt jgn pulak lupakan daratan. ingt org yg slalu ad disisi saat susah senang, ingt siapa yg membantu saat kita jatuh, saat kita menangis, saat kita mula berasa diri ni gagal. jgn dilupakan. mereka ni lah yg bnyk membntu kita.

paling penting doa ibu ayah dan restu dr mereka. Jg hbungan kita dgn parents. sentiasa tnya khabar mereka. doakan kesihatan mereka. Parents bnyk bantu kita untk brjaya. mereka korbankan masa, duit, harta dan tenang utk lihat kita bejya. so nnt dah brjaya jgn lupakan mereka. balas jasa mereka. Farah selalu doa smoga ibu ayah dberikan kesihatn brpnjngan, umur yg panjang dan rezeki yg melimpah ruah. dan farah brcita2 nk belanja ibu ayah mengembara ke eropah once dah kerja nnt.

so akhir kata nk brjaya bukan mudah. Farah pun sdg mendaki lagi. belum smpai puncak lagi even pertengahan pun belum. masih di kaki puncak lagi. hahaha.panjang lagi perjalanan farah. cuma nk ckp yg kejayaan tu milik kita. nak x nak je. and percya pd Allah. rezeki kita masing2 lain. farah selalu terapkan dlm minda yg cubaan dan dugaan spnjng kau nk brjaya itu angap sbgai catalyst untk kau bkn racun untk kau down. jd bangkit kalau trjatuh. bangun . daki semula. insyaAllah dprmudahkan. paling penting jaga hubungan dgn Allah, Parents, keluarga, rakan2 dan org skeliling. Good night. 

No comments: