Posts

Rindu

Ia terus jauh berlalu, Bersama beribu kenangan,  Keriangan gelak ketawa bersama,  Perlahan-lahan sayup tidak kedengaran, Bagaikan lilin yang dibakar, Cair meleleh oleh apinya,  kini habis tinggal sisa.
Disini aku bagaikan pepatung,  Yang hanya berdiri tegak menjaga serumpun sawah padi yang mekar, Disini aku bagaikan bunga yang layu, Yang hanya menunggu masa untuk bersemadi, Aku rindu menjadi burung, Yang bebas terbang tinggi di awan, Aku rindu menjadi sang singa, Yang menjadi raja rimba dan dikagumi, Aku rindu menjadi penglipurlara, Yang selalu membuat orang tersenyum,  Aku rindu menjadi diri aku, Yang suka bebas terbang di awan,  Yang suka menjadi sang singa, dan yang sering menjadi penglipurlara, Satu, Rindu.

Tenat

Nangis aku sendirian,  di dalam kamar ditemani Lana dan Lucy, andai nya mereka dapat memahami dan menghapuskan air mata ini, namun mereka tiada akal dan tidak bisa memahami, ya Allah andai nya ini bahagian dan dugaan yang patut aku lalui, tabahkan lah diri ku dan pulihkan semula luka ini, andai nya ini hanya membuat aku leka dan lupa akan Mu, jauhkan lah dan tarik lah perasaan ini, aku penat menangis akan perkara yang aku sendiri tak faham,  aku berserah segalanya pada Mu,  kau lebih mengetahui ya Allah. 
aku penat memikirkan hati dan orang lain, terkadang hati ini tiada siapa peduli, kau menangis sndiri, kau hadapi semua sendiri, kerana kau tahu kau kuat dan tabah, namun, aku lemah dan aku ego, aku kecundang, tertunduk lemah, aku tenat ya Allah, tenat hadap perasaan ini, ya aku percaya kebahagian datang kemudian hari, aku percaya ya Allah. 



'Bye' 'selamat tinggal' dua perkataan ini mungkin dilihat simple dan tiada makna.i faced it many times before and i need to say it again. 

Tahun Baru Azam Baru?

assalamualaikum dan hye. wahh dah 2017. tak perasan pun. setiap tahun dah meningkat umur. bohong lah kalau tak ada impian dan harapan tahun baru ni. haha. yah i really pray to Him that in this year will bring more happiness in my life, i will be more tough and stronger to face the obstacle and to finish my study, more healthy and pretty. and bohong jugak lah kalau dah umur 22 ni tak pikir pasal pasangan hidup. yah sometimes i think bout it, sometimes i just ignored that feeling cause i want to focus to my future first. but yah i planned that if i can, i want to get married and further my master overseas. hahaha. wht a dream, but who knows kan.

azam tahun ni juga, i want to loose my weight before go for practicum this june. waaaahhh so fast time flies. dah nak jd warga pendidik dah. huhu. ada gaya cikgu ke? hmmm i take it as challenge for myself. i know i can do it. yah well, people might say that it just teaching english subject in school but they did not know the anxiety as a teacher…

ombak

Image
Desiran ombak sayup-sayup melombosi ketelinga,
gelap mata dilabuhkan mencari ilham, cuba putarkan semula masa sambil dengar sayup suara di awan, bintang menerangi alam semesta seperti kenangan yang menerangi hari-hari, angin bayu malam menampar-nampar pipi ku,  tenang sungguh tenang, dilabuhkan mata cuba menghirup udara segar, cuba utuk melupakan segala apa yang berlaku, namun ia tetap menembusi kotak pemikiran,
perjalanan yang jauh kami gagahi dari garisan permulaan ke garisan penamat, berdebar teruja kami rasakan, detik-detik manis dilakarkan dalam ruang memori, detik-detik pahit dicampak jauh ke dasar lautan yang membiru, acapkali pahit itu yang memenuhi ruang emosi, ia berjaya ditepis dengan detik manis yang indah,
mungkin ada yang berasa rimas dan janggal, mungkin ada yang alpa dengan keasyikan dan keharmonian si pulau kecil,  bahkan hampir dibuai indah dengan keramahan suasana, namun segalanya menemui penamat, waktu-waktu terakhir saat-saat terakhir,  kami cuba menghabiskan masa…

kecewa

Bila kau dah mula kecewa
Langkah lah kaki kau ke hadapan
dan jgn pernah toleh dan undur ke belakang.

Bila kau dah mula kecewa
Mulakan lah hidup baru kau
dan jgn dikenang benda yang lepas
anggap itu hanya lah sejarah silam kau.

Bila kau dah mula kecewa
mulai hidup baru kau dengan snyuman
bukan tangisan atau air mata
kerana tiada siapa yg akan peduli

Bila kau dah mula kecewa
percayalah Tuhan sentiasa ad disisi kau
dan dia akan mengantikan sesuatu yg lebih baik selepas itu.

belajar lah drpd kekecewaan itu untk bangkit
belajar lah drpd kekecewaan itu untk menghargai erti senyuman
belajar lah drpd kekecewaan itu untk terus pndang ke hadapan
maaf kn manusia yg telah kecewakan kau
maaf kan manusia sekeliling kau
dan maaf kan lah diri kau sendiri.

2016

Ku campak kan pandangan jauh.
Ku mengelamun,
Di sudut bilik kecil itu
Aku merenung nasib
Apa kah pengakhirannya?

Aku manusia
Aku tiada kuasa
yang mampu meramal masa
dan keadaan
Aku hanya manusia
Aku bukan Tuhan

Manusia yang sibuk memikirkan perilaku manusia sekelilingnya,
Manusia yang sibuk merindui manusia sekelilingnya,
Manusia yang muak dan penat dgn keadaan manusia sekelilingnya,
Namun cuba untuk belajar berhenti mengharapkan
baik di balas baik
Mengharap ada lah jenayah paling besar,
dan kekecewaan adalah hukuman yang terbaik.

Terus pandang ke hadapan dan terus belajar daripada perkara lepas
Jangan pernah toleh ke belakang lagi
Jangan pernah mengharap benda baik di balas baik
dan belajar untuk keluar dari lobang gelap kekecewaan
dan terus majukan diri melonjak kehadapan
abaikan manusia yang membuatkan kau menangis kecewa
abaikan manusia yang telah membuat onar hidup kau
maaf kan mereka kerana kau juga turut manusia
Bertaubat dan sentiasa memohon ke ampunan kepada Nya
Aku hanya man…

Mendaki

Mendaki ke atas bukannya mudah
penat lelah tiada siapa yang tahu cabaran sebagai pemangkin kejayaan dugaan diuji saat getir dari bawah kita mendaki Jatuh bangkit semula perlahan teruskan mendaki sehingga ke puncak gading usaha itu penting kepercayaan itu harus ditanam sedalamnya keyakinan harus digali  di akhir nya berbuah hasil. 

Assalamualaikum. hah asal tetibe tajuk farah mendaki? haha. Mendaki ke puncak. ke menara gading lah konon nya. Untuk berjaya bkn senang. Untk senang juga bukan mudah. baru lepas tngk result semester 4 ni. Alhamdullilah setiap semester menaik. tulah tajuk pun mendaki. mcm tangga result tu. setiap kali nk check rsult mesti nangis dulu. dah tngok pun nngis, sebab x puas hati dgn apa yg dpt. tp tulah sebagai hambaNya, farah percaya Allah itu terbaik dalm perancangan, kita mampu usaha mampu plan je. tp Dia yg menentukan. tengk sana sni kawan yg belajar last minit mampu achieved good pointer, dean list while aku usaha pnya lah dahsyat, belajar awal tp kdg2 x dpt y…