Pembuka Kata !!“Ketahuilah bahawa kesabaran itu akan mengubur aib-aib, ketabahan itu akan menjadi penutup bagi kekeliruan, dan kedermawanan itu adalah pakaian yang besar yang akan menutup semua kekurangan dan cacat."

Saturday, July 13, 2013

RAMADHAN WITHOUT FAMILY

Assalamualaikum. Alhamdullilah today is the 4th day of Ramadhan. Bersyukur sngt dberi kesempatan untuk melalui Ramdhan 2013. but this year it was difference! it was turn 360 degree. selalu nya ada family sentiasa di sisi. Now, there is only friends and senior besides me.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

1st of Ramdhan - Bangun sahur pukul 4.30. Hanya goreng nasi kosong dgn telur je. then goreng nugget. sahur bersedarhana je. Then on our first day fasting, we have full class until 5 pm. Banyak betul cabaran kami pada hari pertama. Pagi2 dkejutkan dengan MUET Speaking test yg akan diadakan pd hari Isnin and Listening test too. then kena ROLEPLAY. itu cerita kelas Miss Kala. then we have class with Mdm Khatipah. She aask us to make a presentation on the assgment that she just give us on that day. A new topic! dugann betul masa tu. Redha je.

Masa berbuka puasa, hati ni sayu je. Im crying. Air mata jatuh dalm nasi. x tahu kenapa. rasa sedih sngt on that time. i miss my parents a lot!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2nd of Ramadhan - sahur hari tu i only take 3 biji kurma and air kosong je. it was enough for me. Boleh tahan smpai petang. Janji niat puasa tu penting. Hari tu segala kelas alhamdullilah berjalan lancar je.  and i got a call from Cik Azie. she invite me to iftar with them. hurmm i dont know how to said. bersyukur sngt ada yg take care of me. then suddenly Cik Alil pulak whatsapp ajak brbuka sesama mnggu ni.

ingt kan x nak balik. bcause i have a lot of assngment.. student lifee~~

----------------------------------------------------------------------------------------------------

3rd of Ramdhan - i received a new assignment from Miss Kala. huarghhhh stress. nasib baik she gives us 2 weeks for this assngment. hurmmm but there still a lot of assgnment. redha and sabar je lah. terima apa je . then today i decided to going back to Cik Alil's house. because all my members of my group going back to their family. Alhamdullilah dpt balik wlaupon bkn umah sendiri.

senang kata semua Pak Cik aku kat sini very care about me. Berebut rebut kut. Alhamdullilah sngt aku panjat kan syukur kpd Nya. kerana dberi kan SBUAH KELUARGA yang sngt baik dan ambil berat.

kini aku slowly terima takdir seorng pelajar. abang pun lalui bnda yg sama. ibu ayah pun. kini aku pulak merasa kan benda tu.

BERSUSAH SUSAH DAHULU, BERSENANG-SENANG DI KEMUDIAN HARI. 

No comments: