Pembuka Kata !!“Ketahuilah bahawa kesabaran itu akan mengubur aib-aib, ketabahan itu akan menjadi penutup bagi kekeliruan, dan kedermawanan itu adalah pakaian yang besar yang akan menutup semua kekurangan dan cacat."

Thursday, November 24, 2011

resepi: kek cheese my favourite

salam.. hye da lama fara x update blog ni.. x tahu nak cerita pasal apa.. hurmmmm okey kali ni fara nak update pasal kek cheese.. waaaaaaaaaaaahhhhhh fara gila amat teramat kat cheese.. okey keju.. urmmmm apa2 yg berasaskan keju mst fara makan je..

urmmmm fara ingt nak buat lg la kek cheese. ari tu da abis.. HAHA.. urmmm tp kan susah la nak cari keju PHILADELPHIA ni.. kat batu pahat pon susah nak dapat.. fara jumpa pon dekat Tesco, Seremban sana.. 

yeah mcm ni la cream cheese tu.. sedaaap cheese ni... HAHA..kepada siapa2 yg nampak cream cheese ni di BP Mall or Carefour gitahu fara ye.. :D

KEK CHEESE 

Bahan-bahan 

  • (A)120 g biskut dihancurkan (sy guna oreo)
  • (A) 120 g butter cair
  • (B) 500 g cream cheese
  • (B) 100 g gula kastor
  • (B) 150 g double cream
  • (B) 4 biji kuning telur
  • (B) 1 sudu besar parutan kulit lemon
  • (B) 90gm tepung gandum ayak dengan 30 gm tepung jagung
  • (C) 4 biji putih telur
  • (C) 80 g gula kastor
  • (C) 1 sudu besar jus lemon (lebih lagi ikut suka)

Cara-cara

  1. Gaul rata bahan A. Tekan ke dlm loyang spring form. Simpan dalam peti sejuk.
  2. Bahan B : Pukul cream cheese sampai gebu dan masukkan gula. Teruskan memukul sehingga fluffy. Campurkan double cream & pukul lagi hingga gebu . Masukkan kuning telu dan kulit lemon. Mix well. Akhir sekali, masuk tepung dan gaul rata. Ketepikan.
  3. Bahan C - Whisk putih telur hingga kembang, masukkan gula & jus lemon. Teruskan memukul hingga bertanduk.
  4. Campurkan B & C, masukkan ke dalam loyang yang berisi campuran biskut tadi.
  5. Bain marie bake at 150 deg celcius for 1 1/2 to 2 hrs
  6. Nak lagi sedap, boleh letak blueberry filling kat atas kek sebelum di bakar. kalau biar semalaman lagi sedap. 
jyeaaah ni lah hasil nya.!! sabar-2 jgn pulak terliuq naaaaa..

p/s: cuba ye jgn x cuba..

No comments: