Resepi : Kek Coklat Moist
Kek Coklat Moist
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan gula halus
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil bicarbonat soda
- 1 biji mentega (250 gm)
- 4 biji telur
- 2 cawan susu coklat (dalam kotak/ botol)
- 1 sudu kecil esen vanila
- topping - coklat masak, 1 sudu mentega dan 1/2 cawan susu coklat
- campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, dan bicarbonat soda, ayak kesemua ni.
- pukul mentega dengan gula halus. Pukul smpai kembang kemudian masukkan telur satu persatu sehingga sebati.
- masukkan pula susu coklat. Pukul sehingga sebati.
- bubuh esen vanila.
- masukkan tepung gandum, kacau adunan sehingga sebati.
- masukkan adunan kek ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.
- sebelum bakar, panas kan oven terlebih dahulu.
- bakar kek pada suhu 180 C selama 45 minit. jangan terlalu lama nanti kek x lembab.
- untuk topping :
- masukkan semua bahan topping kedalam periuk. masak secara double boiler
- setelah cair masak di atas api yg perlahan - rasa dahulu sama ada topping tersebut manis atau tidak. jika kurang manis tambahkan gula sehingga rasa ok.
- biar kan sejuk sedikit dan boleh di tuang di atas kek
Comments